Välkommen! Åldersgräns 20 år. Minimiorder 12 flaskor (2 lådor). Lådvis beställning per vingård. Hemleverans. Drick ansvarsfullt.

Vad betyder DOCG?

Om man inte är van vid italienska viner kan det vara förbryllande med de olika beteckningarna och de regler som gäller vid vinframställning.

DOC/DOCG: Denominazione di Origine Controllata/Garantita. Italienska kvalitetsbeteckningar som kontrollerar att vinet i olika geografiska områden produceras enligt gällande regler. Exempel på DOC-regler gäller vilken druvsort som vinet får innehålla, vilken färg, hur det tillverkas och vilken alkoholhalt vinet får ha. DOCG har ännu strängare regler och innefattar en teknisk analys av vinerna. Både DOC och DOCG-benämningen är alltså en garanti för att vinerna görs enligt ett visst koncept.

Vi sammanfattar några av de enklaste reglerna med Nebbiolodruvan från Piemonte och Lombardia som exempel:

Piemonte (med områdena Roero och Langhe i fokus):

  • Roero Rosso DOCG: minst 95% Nebbiolo från vingårdar inom det relativt stora området Roero (inklusive ytterligare ca 20 mindre kommuner). Vinet ska lagras 20 månader, varav 6 månader på ekfat.
  • Nebbiolo d'Alba DOC: 100% Nebbiolo från både Langhe och en del av Roero. I huvudsak kring Alba med omnejd, mestadels norr om Tanarofloden i Roeros kommuner som t.ex. Canale, Corneliano, Vezza. Även Barolo och Barbaresco ingår i klassificieringen.
  • Langhe Rosso DOC: Kan innehålla alla eller en av de "blå" druvorna som odlas i Langhe - som är ett snävare område än i fallet med Nebbiolo d'Alba DOC. Dock finns det ingen garanti för att vinet innehåller Nebbiolo.
  • Langhe Nebbiolo DOC: Vinet innehåller minst 85% Nebbiolo, och druvorna måste komma från området Langhe.
  • Barolo DOCG: 100% Nebbiolo odlade på vingårdarna i någon av de tillåtna kommunerna i Langhe: La Morra, Barolo, Castiglione Falletto, Monforte d'Alba, Serralunga d'Alba, Diano d'Alba, Roddi, Novello, Cherasco, Verduno och Grinzane Cavour. Vingårdarna i dessa kommuner ligger mellan 170-570m över havet. Vinet måste lagras minst 38 månader, varav 18 månader på ekfat. För Barolo Riserva gäller totalt minst 62 månader av lagring, varav 18 månader på ekfat. Minimum 13% alkohol.
  • Barbaresco DOCG: 100% Nebbiolo odlade på vingårdarna i någon av de tillåtna kommunerna i Langhe: Barbaresco, Neive, Treiso San Rocco och Seno d'Elvio. Vingårdarna ligger upp till 550m över havet. Vinet måste lagras minst 26 månader, varav 9 månader på ekfat. Barbaresco Riserva måste lagras minst 50 månader, varav 9 månader på ekfat. Minimum 12.5% alkohol

I tillägg har man delat in Barolo och Barbaresco i s.k. "Cru" eller "Menzione" som sedan länge varit kända för att ge exceptionella Nebbioloviner. Dessa kullar och vingårdslägen eller geografiska områden, skiljer sig åt i storlek, jordmån, höjdläge, exponering etc. De ger därför en ännu snävare indelning av klassificeringen Barolo/Barbersco DOCG. Vin från ett designerat "Cru" har benämningen utrskiven på flaskan och ger en tydligare indikation, och exklusivitet, än ett Barolo/Barbersco-vin som härstammar från många olika Crus. Några exempel på Crus som odlas av våra vingårdar är Badarina, Bricco Manzoni, Bricco Luciani, Ascheri, Bricco Cogni, Castagni, Annunziata, Le Turne etc. 

Mappa di Barolo

Lombardia (med området Valtellina i fokus):

  • Valtellina Rosso DOC: Minst 90% Nebbiolo, som lokalt även kallas Chiavennasca. Vinerna ska lagras i minst 6 månader. Exempel på ett sådant vin är Tenuta Scerscés "Nettare".
  • Valtellina Superiore DOCG: Minst 90% Nebbiolo. Vinerna måste lagras i minst 24 månader, varav minst 12 månader på ekfat. Minimum 12% alkohol. Exempel på ett sådant vin är Tenuta Scerscés "Essenza".
  • Sforzato di Valtellina DOCG: MInst 90% Nebbiolo. Ett s.k. "passito vin", som görs enligt appassimentometoden (liksom det mer kända Amaronevinet) där druvorna först torkas för att få en högre koncentration av socker, smak och färg. Vinerna ska lagras minst 20 månader. Minimum 14% alkohol. Exempel på ett sådant vin är Tenuta Scerscés "Infinito".