Produktserie: Reverdito
”Jorden är vårt ursprung, början till allt. Det är det viktigaste vi har" säger Michele Reverdito, en av ägarna i den ekologiska familjegården som startade så sent som år 2000. Detta efter många års arbete och förvärv av en rad vinfält som familjen gjort sedan slutet på 60-talet. Totalt har ca 22 ha vinfält köpts i olika kommuner i Langhe-distriktet. Cantina Reverdito, som gården heter, ligger på sluttningarna nedanför La Morra – en av de klassiska byarna i Barolo-distriktet – men vinfälten ligger utspridda i fyra kommuner: La Morra, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba och Verduno.
Kärleken till jorden och en stor respekt för naturen och miljön vi lever i präglar sättet Michele och familjen sköter vinodlingarna. Inga kemiska medel eller andra miljöförorenande faktorer används. Michele menar att familjen först och främst är vindruvsodlare, och sedan producenter. Cantina Reverdito grundade och deltar aktivt i det Piemontesiska projektet Green Experience - som genomför tester och studier av 1200 vinfält och har 70 vindruvsodlare anslutna i Langhe, Roero och Monferrato. Allt för att kunna få sundare, naturligare och mer hälsosamma odlingar. För alla.
Med tiden och erfarenheten utvecklas smaksinnet och ens personliga preferens. Idag är t.ex. Micheles favoritvin rik på elegans, finess och karaktär. Det görs på gårdens viktigaste druva – Nebbiolo – som vinifieras på traditionellt sätt. Tillverkningsfilosofin baserar sig på två viktiga principer: ett tålmodigt arbete på vinfälten som ger vindrsuvsklasar av yttersta kvalitet, och lagring och utveckling i stora kärl och botti (40 och 50 HL) av bästa sort. Alla Cru-viner (sju totalt) vinifieras separat och på olika sätt beroende på vindruvans särdrag och ursprung.
Hemligheten, den enda, är att ha bra vindruvor. Bara då kan man få fram bra viner. Något Michele anammat och strävar efter i alla viner han producerar. Reverdito är en liten fin producent som levererar stora viner.
- Sida 1 av 2
- Nästa sida